• Debby van der Zalm

Dankzij deze 5 zaken durfde ik mijn vaste baan in te ruilen voor het ondernemerschap

Bijgewerkt: 1 apr 2020


Begin dit jaar ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. Als je me twee jaar geleden had gezegd dat ik voor mezelf zou beginnen, zou ik je hard hebben uitgelachen. Ik? Ondernemer? Ha, nee hoor! Ik hecht veel waarde aan mijn zekerheid. Ik ben tevreden met wat ik heb. Dat heb ik niet in me, dat ondernemen. Ik ben liever niet zichtbaar hoor! En toch heb ik de sprong gewaagd. Als tekstschrijver. Een vakgebied waar ik tot twee jaar geleden nog weinig ervaring in had. Hoe ik dat heb gedaan? Dat vertel ik je heel graag in dit blog.


Opgebrand

Ik ben sensitief. In de praktijk betekent dit dat ik snel overprikkeld raak door mensen en geluiden. Dat ik het lastig vind om bij mezelf te blijven. En dat ik veel alleen-tijd nodig heb om mezelf weer op te laden. Dat wist ik allemaal niet toen ik begin 2015 met een burn-out thuis kwam te zitten. Achteraf gezien niet heel gek: ik combineerde een vierdaagse werkweek als managementassistent met een gezin met twee jonge kinderen en een druk sociaal leven. Een lang verhaal kort: ik heb in de periode dat ik opgebrand thuis zat, enorm veel geleerd over wie ik ben en wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren. En dat is dus niet werken in een kantoortuin, maar alleen. Geen onderdeel zijn van een team, maar zelfstandig aan de slag. Niet voor een groep een presentatie houden, maar mijn boodschap in tekst overbrengen. Alleen met mijn gedachten, want pas dan wordt mijn inspiratie vloeibaar.


Visualisatie

Even een zijpad. Ik geloof dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. En dat als je ergens in gelooft en dit visualiseert, het universum samenspant om jouw verlangens te laten uitkomen. Waardoor vervolgens de juiste mensen en gebeurtenissen automatisch op jouw pad komen. Dit pas ik al ruim tien jaar regelmatig toe in mijn leven. Tegenwoordig heet dit ‘de kracht van het aantrekken’. Het geloof in de kracht van het universum is belangrijk voor mijn verhaal. Want toen ik eenmaal wist dat ik als zelfstandig tekstschrijver verder wilde gaan, heeft dit geloof mij het vertrouwen gegeven om de stap naar het ondernemerschap te wagen. Ondanks het feit dat ik nog weinig ervaring had met tekstschrijven.


Loopbaancoachtraject

Terug naar mijn verhaal. Na mijn burn-out wist ik: vier dagen op kantoor werken past niet bij mij. Gelukkig kon ik binnen dezelfde organisatie als kwaliteitsmedewerker verder, waardoor ik in de gelegenheid was om drie dagen per week te werken, waarvan een dag vanuit huis. Toen ik na drie jaar merkte dat ik vastliep in deze functie, kreeg ik de kans een loopbaancoachtraject te volgen. Ik ging aan de slag met een hele fijne coach. Op intuïtieve wijze zijn we samen op zoek gegaan naar mijn missie en mijn passie. Dit was in 2017.


Tekstschrijven knalde eruit. Ik voelde meteen: dat kan ik. Daar wil ik iets mee. Dit maakt mij blij. Zo kan ik mijn missie vervullen: de wereld mooier maken, met woorden.


Het was niet mijn verstand dat sprak, maar mijn gevoel en intuïtie. Ik ben ervan overtuigd dat onze intuïtie vele malen intelligenter is dan onze ratio. Inmiddels ben ik ook zover dat ik mij vooral laat leiden door mijn intuïtie bij het maken van belangrijke keuzes.


Onderbewustzijn

Zo. Nu wist ik in ieder geval wat ik wilde gaan doen. Toen kwam de volgende uitdaging: hoe dan? Ik was in de gelukkige positie dat ik via mijn werkgever een training mocht volgen op het gebied van storywriting en wat schrijfklussen mocht gaan doen voor de communicatieafdeling. In een later stadium mocht ik zelfs volledig aan de slag als tekstschrijver op deze afdeling. Er werd wel één voorwaarde gesteld: er was slechts voor een half jaar budget voor een tekstschrijver. Daarna zou mijn dienstverband na 11 jaar (!) aflopen. Toeval? Ik denk het niet. Want in mijn onderbewustzijn is er ergens in die periode een zaadje geplant om voor mezelf te starten. En dit toekomstbeeld werd steeds duidelijker voor mij. Het universum was allang voor mij aan het werk gegaan!


Team Debby

Tijdens de ontwikkeling die ik de afgelopen jaren doormaakte was er één belangrijke, stabiele factor in mijn leven. Mijn lief. En zijn vaste geloof in mij. Bij hem kan ik al mijn twijfels en onzekerheden kwijt. Hij staat als een blok achter mijn keuze om voor mezelf te starten en mijn baan – een deel van onze zekerheden – op te geven. Daarnaast heb ik een groepje familie en vrienden om mij heen verzameld: team Debby. Mensen bij wie ik terecht kan om mee te sparren en die mij aanmoedigen om door te gaan bij momenten van twijfel. Cruciaal voor mij bij zo’n spannende verandering in mijn leven!


Dus: wat had ik nodig om de sprong naar het ondernemerschap te wagen?


Deze vijf elementen haal ik uit mijn eigen verhaal en geef ik jou graag mee als inspiratie:


1. Leer jezelf goed kennen: zorg dat je weet onder welke omstandigheden jij het beste functioneert. Dat zorgt er namelijk voor dat je een manier van ondernemen ontwikkelt die bij jou past. En daar heb je niet per se een burn-out voor nodig hoor 😉.


2. Zoek uit wat jouw passie is en wat jouw missie is. Schakel eventueel de hulp in van een ervaren (loopbaan)coach.


3. Vertrouw op jouw intuïtie: die is veel intelligenter dan jouw verstand en weet wat goed is voor jou.


4. Geloof in jouw droom om een succesvolle ondernemer te worden en maak een sprekende visualisatie. Dat kan in je hoofd, of bijvoorbeeld met een vision board/mindmap.


5. Verzamel een groepje mensen om je heen die jou steunen in het waarmaken van jouw droom.


Het proces van een vaste baan naar het ondernemerschap is natuurlijk voor iedereen anders. Ik ben benieuwd: herken je elementen uit mijn verhaal of heb jij andere ervaringen en tips?#ondernemers #tips

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven